"Czas na obiad. 100 pomysłów na odżywczy posiłek" Viola Urban

 W ostatnich miesiącach, za względu na nieustającą pandemię koronawirusa, życie wielu ludzi diametralnie się zmieniło. Najpierw zamknięte zostały bary i restauracje, potem miejsca pracy. Zaczęliśmy pracować z domu. Niektórzy zauważyli, że mają więcej czasu , więc zaczęli bardziej dbać o zdrowie. Inni z braku innych opcji, musieli nauczyć się gotować. Ale jak to zrobić, żeby było smacznie i do tego zdrowo? W moim życiu , nawet pomimo okoliczności, zmieniło się niewiele. Nadal jestem ciągle w biegu a czasu na przygotowanie posiłku jest mało. A przecież trzeba jeszcze wymyślić na co będzie miała ochota cała rodzina. Dlatego książki kucharskie są u mnie w domu nieodzowne. "100 przepisów na obiad" było dla mnie tym, czym odkrycie Ameryki było dla Krzysztofa Columba. Wymyśliłam nawet zabawę, w którą bawiła się moja gromadka. Tuż przed wyjściem do pracy zostawiałam książkę na stole i osoba, która pierwsza weszła do kuchni miała prawo wybrać obiad, który będzie gotowany. Powiem, że czasami posiłki były dla mnie nie lada wyzwaniem, jednak tych kilka które zrobiłam okazały się rewelacyjne w smaku i cudnie wyglądały na talerzu. 


Viola Urban jest dietetykiem medycznym i absolwentką Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, którą lekkie pióro popchnęło w stronę publicystyki.Na dodatek nasza autorka uwielbia jedzenie i to od każdej strony. Lubi o nim pisać, rozmawiać, oglądać  i fotografować a jej książki kulinarne są odpowiedzią na zmieniające się gusta konsumentów. Mamy coraz mniej czasu ? Proszę bardzo oto śniadania w 15 minut. Restauracje są coraz droższe, albo zostały zamknięte i sami musimy o siebie zadbać? Odpowiedzią Urban jest Dieta na wynos, 100 przepisów na zdrowy lunch”. Zbliża się zima i nie chcemy przybrać na wadze lecz jednocześnie mamy ochotę na coś sycącego ? Również i tutaj autorka nie zawodzi i serwuje nam aż sto przepisów. Czyli zimę mamy obstawioną . 

Zawsze miałam problemy z planowaniem posiłków. W każdą niedzielę starałam się wybierać dania na następny tydzień, jechałam do supermarketu i kupowałam wszystkie składniki. I zawsze, ale to zawsze, gdzieś w okolicach czwartku lodówka okazywała się pusta (brzuszek męża za to podejrzanie coraz bardziej odstawał). Pewnego dnia się poddałam. Czytając wstęp do niniejszej książki pomyślałam sobie, że może jest dla mnie jeszcze nadzieja. Autorka przekonująco opisuje jak planować posiłki,robić zakupy i przechowywać żywność. Niby nie było to dla mnie niczym nowym, jednak spojrzałam na gotowanie z zupełnie innej perspektywy. Bardziej jak strateg, nie jak kucharz. 


Choć parę książek kucharskich już w swoim życiu przerobiłam, tak tak okazała się niezwykle oryginalna już na samym wstępie. Rozdział pierwszy zatytułowany :Buliony, sosy i marynaty, już sam w sobie jest doskonałą inspiracją do zrobienia pysznego obiadu. To z niego uczymy się jak przygotować nasze mięso, warzywa czy ryby, jak doprawić, na jak długo odstawić i co do czego pasuje. Poznałam parę nowych przepisów na sałatkowe dressingi, które okazały się bardzo smaczne. Ponieważ nasza autorka jest dietetykiem, jej przepisy również są dietetyczne. Uwierzcie mi po tych daniach nie przytyjecie, a możecie zdrowo schudnąć. A jeśli liczycie kalorie to zadanie to będzie jeszcze ułatwione, gdyż w książce do każdego posiłku, podane są tabele kaloryczne. Ja byłam wprost uszczęśliwiona. Okazało się , że nowa odchudzona wersja sosu Cezar ma o ponad połowę kalorii mniej od tej oryginalnej, a smakuje dokładnie tak samo. Nawet mąż, który zawsze kręci nosem na moje fit przepisy, nie zauważył różnicy. Jedną z marynat, których zrobienie wypróbowałam była marynata azjatycka. Użyłam jej do kurczaka z woka, na ryżu. Wyszło cudownie i lekko. 

Kolejny rozdział to tak zwane pierwsze dania czyli coś co misie lubią najbardziej czyli wszelkiego rodzaju zupy. Przyznam się bez bicia, że myślałam iż o zupach wiem już wszystko. Posiadam tyle książek, od tradycyjnych aż do ramen, że mogłabym otworzyć zupną bibliotekę. Jednak Pani Violi Urban udało się mnie zaskoczyć. Mówię tutaj o zupie kokosowej z bocznikami i krewetkami. Choć składniki są dość niecodzienne i trudne do zdobycia, szczególnie poza sezonem, tak warto się postarać i przeczesać miasto , bo danie to smakuje po prostu rewelacyjnie, jednocześnie tradycyjnie i egzotycznie, słodko i ostro. Byłam wprost zachwycona, podobnie jak cała moja rodzina. Niestety nie miałam czasu wypróbować innych przepisów na pierwsze dania ale nazwy każdego z nich brzmią jak muzyka dla mojego żołądka. 

Kolejny rozdział ( i kilka kolejnych)jak się możecie domyślić to dania główne, choć i one zostały podzielone na te z pieca, na słono i słodko. Dużo tutaj ryżów , kasz i makaronów. Mięso pojawia się niezwykle rzadko, i zazwyczaj jest to kurczak. Mi to osobiście nie przeszkadzało gdyż nie przepadam za czerwonym mięsem. Jest za to dużo warzyw i przypraw, przepisy są zróżnicowane i z pewnością każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Pojawiają się dania azjatyckie jak nutter masala czy typowo śródziemnomorskie. Chciałam wam polecić spaghetti ze szparagami, żółtkiem i wędzonym tofu. Naprawdę rewelacyjne i łatwe w przygotowaniu. Z kolei moje dzieci bardzo polubiły afrykański gulasz z masłem orzechowym . Pewnie się domyślacie dlaczego ? 

Z dań na słodko polecam jaglane kluski twarogowe z owocami. Zdobędą serce każdego . Jednak przy tym daniu musicie uzbroić się w cierpliwość i pilnować zegarka . Osobiście dwa razy spaliłam kaszę, zanim mi coś z niej wyszło, ale naprawdę było warto. 

 "Czas na obiad. 100 pomysłów na odżywczy posiłek"to cudowna, inspirująca i oryginalna książka, która dostarczy wam pomysłów na niecodzienny obiad. Myślę, że każdy kto choć trochę zna się na gotowaniu będzie w stanie zrobić większość z tych przepisów. W dzisiejszych czasach , kiedy tak dużo mówi się o zdrowiu i odporności, powinniśmy pomyśleć o naszej diecie. To co było dobre 50 lat temu, niekoniecznie służy nam dziś. Przeglądając przepisy byłam zaskoczona tym, że praktycznie każde danie da się zrobić w wersji fit. Te , które zrobiłam wyszły naprawdę dobrze. Było kolorowo, sycąca i smacznie. "100 przepisów na obiad" jest nie tylko gościem w mojej kuchni lecz powoli staje się jednym z domowników. Zdecydowanie polecam. 


Tytuł : "Czas na obiad. 100 pomysłów na odżywczy posiłek"

Autor : Viola Urban

Data wydania : 3 czerwca 2020

Liczba stron : 240 

 

 

Tę oraz wiele innych książek kucharskich znajdziecie na półce księgarni internetowej :
https://www.taniaksiazka.pl/
 

 

 

3 komentarze:

Copyright © 2014 CZYTANKA NA DOBRANOC , Blogger